Skip to main content

Kun naapurin tyttö heräsi kuolleista


Elettiin vuotta 2015. Minulla oli jo muutama vuosi takana Malawissa ja asuimme mukavalla alueella melkein kaupungin keskustassa. Kaikki tunsivat minut, mutta itse harvemmin tiesin ihmisiä muuten kuin kasvoilta. Naapurustossa asui myös mukava nuori tyttö, ihan tavallista nuorisoa niin kuin muutkin alueella asuvat. Nyt kun ajattelen, niin siellä asui nuoria itse asiassa todella paljon. Malawissa 0-24 vuotiaat kattavatkin yli 65% koko maan väestöstä.

Kaikki tapahtui pari taloa tästä meidän vanhasta talosta eteenpäin
Eräänä päivänä tuli suru-uutinen, että tämä tyttö oli menehtynyt malariaan. Olin kuullut oudoista malariakuolemista, mutta se ei ollut koskaan tapahtunut näin lähellä meitä. Sanottiin, että hän oli ollut ihan hyvävointinen, mutta salakavala malaria olikin ehtinyt aivoihin asti ja hän menehtyi äkillisesti sairaalassa. Se, miksi tämä tapaus jäi erityisesti mieleeni, oli se, että käytin sitä usein esimerkkinä kertoessani ihmisille malarian vaarallisuudesta. Malaria on kuitenkin niin iso aihe, että jatketaan siitä lisää toisessa kirjoituksessa.

Vuodet kuluivat ja elämä jatkui eteenpäin. Kuolema on melkein päivittäin läsnä Malawissa, joten se koetaan, surraan ja toivutaan, mutta sitä ei jäädä potemaan sen pidemmäksi aikaa. Eräänä sunnuntai aamuna istuin ystäväni ravintolassa aamukahvilla, kun paikalle saapui silminnähden järkyttynyt vanhempi pariskunta. He alkoivat kertoa tytöstä, joka oli herännyt henkiin. Mikä järkytti heitä eniten, oli se, että he olivat itse ajaneet ruumisautoa, jolla tytön ruumis aikanaan kuljetettiin hautajaisiin. Tämä tyttö osoittautui samaksi naapurin tytöksi, jonka oli väitetty kuolleen malariaan vuosia aikaisemmin. Vuosi oli 2018 ja kuolemasta oli kulunut kolme vuotta. 

Sana levisi nopeasti ja pian kaikki tiesivät henkiin heränneestä tytöstä Katotossa. Tämä ihme uutinen pääsi jopa kansallisen sanomalehden sivuille, uutisen voi lukea täältä. Vaikka olinkin kuullut jos jonkinlaisesta noituudesta vuosien aikana, oli tämä minulle jotain aivan uutta. Kun asiasta puhuttiin lähimpien ystävien kanssa, selvisi kuitenkin, että tätä tapahtuu ja kaikki tietävät siitä. Monet olivat nähneet henkiin heränneitä ihmisiä ja toisia, jotka oli kaapattu ja palasivat vuosien jälkeen takaisin.

Mielessäni pyöri paljon kysymyksiä. Seuraavana iltana hollantilainen ystäväni tuli kylään ja ihmettelimme ääneen tätä tapahtunutta. Yritimme etsiä loogisia vastauksia tapahtuneeseen. Kuinka tyttö olisi pidetty huumattuna kaikki nämä vuodet, minkälaisella joukkohypnoosilla hautajaisväki oli saatu uskomaan, että arkussa makaa kuollut tyttö, missä ja miksi häntä on pidetty tämä aika, kuka on kaiken takana. Meidän kokemuksellamme ja koulutuksellamme kaikkeen on olemassa järkevä selitys, jota nyt yritimme löytää.

Mieheni ja malawilainen ystävämme kuitenkin pysyivät melko hiljaa koko tämän keskustelun ajan. He jollain tapaa vain hyväksyivät, että näin on käynyt ja tätä tapahtuu. Kukaan paikallisista ei sen enempää halua kommentoida eikä kyseenalaistaa tapahtunutta. Sitä tapahtuu, noituus on edelleen vahvasti läsnä kaikkien elämässä uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta ja siitä ei haluta puhua sen enempää. Ikään kuin jonkinlainen pelko olisi läsnä asiasta puhuttaessa ja sen pelätään osuvan omalle kohdalle.

Tyttö ei koskaan enää puhunut mitään kotona olonsa aikana. Hengissä hän todella oli, tapasin hänet itsekin jonkun aikaa tapahtuneen jälkeen. Myöhemmin hän muutti 700 kilometrin päähän elämään uutta elämää. Vaikka puhutaan hengistä heräämisestä, on kysymyksessä enemmänkin lavastettu kuolema, jonka jälkeen henkilöä voidaan pitää noituuden vallassa tai vankina jossain kaukana kotoa, heitä kuljetetaan naapurimaihin Mosambikiin ja Sambiaan. Monet kuitenkin sanovat, että nämä palautetut henkilöt eivät enää koskaan palaa ennalleen.

Tuhansia syrjäisiä kyliä, mistä emme tiedä mitään.
Se, mitä alun perin tapahtui, miksi se tehtiin ja missä ihminen viettää kaikki ne vuodet, kiinnostaa minua eniten. Kun kuulin toisesta vastaavasta tapauksesta, oli tätä henkilöä pidetty noituuden vallassa Mosambikissa vuosikausia tekemässä raskasta ruumiillista työtä. Vaikka puhutaan noituudesta, ajattelen sen olevan enemmänkin huumaamista jollain kasveilla tai aineilla, jolla ihminen saadaan pidettyä vallassa.

Tässä olisi oiva tutkimuksen aihe jollekin, joka on kiinnostunut Afrikan noituudesta. Se, miten aiheesta voi saada tietoa, voi kuitenkin osoittautua hankalammaksi. Tällainen ihminen ei vain palaudu kotiinsa itsestään. Kuten tämänkin tytön tapauksessa, perhe keräsi rahaa sille, joka onnistui löytämään tytön ja palauttamaan hänet kotiinsa. Tästä herää mieleeni taas lisäkysymyksiä, onko noituuskin vain eräänlaista bisnestä?

Comments

Popular posts from this blog

Tomorrow..

All my bags are packed I´m ready to go... Well, about being ready I am not so sure about, can you ever really be ready to leave and live in another country for 2 years? I don´t think so. But at least my bags are ready so that leaves me some time to relax for tonight. I think I have left so many times already from one place to another that the whole thing about leaving and saying goodbye is easy for me. I always wanted to go back to Africa and haven´t really realized yet that I will actually be there on Sunday but I am sure it will be such a lovely feeling to land my feet back to the true African ground. And I love these moments where you can start a whole new page in the book of your life! I have really enjoyed the last pages and will probably stay on the same chapter still, just adding more adventures to this page. You might know that I have never really settled anywhere. Becoming older sometimes gives me the feeling that I should consider settling more but now at the moment of one mo

Preparing for Malawi

Well, time is running and my "to do list" is still quite long. The good news is that my flights to Malawi have been confirmed and I will be flying out on the 4th of February. So there is less than 3 weeks to go which at times brings a slight "panic related feelings" but calms down fast after realizing that 3 weeks is plenty of time to get everything sorted out. Autumn time passed fast with all the training we had to do with VSO. It seemed a lot in the beginning and I was wondering how am I going to survive all those studies both in England and online. If you come with an academic background it must be not that bad at all. But if you come with less studying background like I did it really seems like a whole lot of work to do, with lots of paper work, lots of big issues packed with big words! But now when I look back at it all it's been amazing times, have learned so much, enjoyed the conversations with other volunteers and had so much fun too! And I am happy that

From home and work

Greetings from Mzuzu, the capital of Northern Malawi! I am writing this with a candle light in our dining room. The power cuts are everyday and normally come around 6pm lasting about 1 to 4 hours. First few times are surprising but by now we are already use to them and basically the only way to be prepared is to have a good set of candles available for those times. Though when it happens you are always in the other side of the house from the matches and flashlights.. Our house So after having to spend some extra time in Lilongwe we finally made it to our new home. When thinking about it now it was actually a very good thing because we had time to settle and get to know the town before we started to work. We arrived last Thursday and mainly spend the weekend cleaning and setting up the house. We were really lucky to get a wide range of kitchen equipment from some previous volunteers so we didn´t have to spend a lot of money on those. We are still missing quite a lot of furniture since t